Thursday, October 15, 2009

masakan simple kelantan

bagi perantau yang berada jauh dari kelate apa kata cuba try masak ne..sesuai bagi yang bujang, kejar masa dan sukakan sesuatu yang simple...

singgang ikan tongkol

bahan-bahan:
ikan tongkol
lengkuas
bawang putih
asam keping
garam
gula
air
Post Options
cara-cara:
senang jer.. masukkan semua bahan diatas. biarkan mendidih,,, sedia untuk di makan


ikan rebus goreng

bahan-bahan:

ikan (tongkol yang paling best)
minyak
bawang goreng

cara:
  1. Rebus ikan terlebih dahulu..tak tahu nak rebus? senang jek...macam wat singgang cuma bezanya tak perlu letak gula, bawang putih, lengkuas...kalau biarkan semalaman lagi sedap bahan-bahan telah menyerap ke dalam isi ikan.
  2. panaskan minyak, sedia untuk digoreng
  3. taburkan bawang goreng.. emmm best!!!
Singgang daging(biasanya dimasak pada hari raya korban)

bahan-bahan:

daging
lada kering
rempah
lengkuas
bawang putih
asam keping
garam
gula
air

caranya:

alahai senang sangat masukkan semua, tunggu mendidih..dah siap untuk dihidangkan


Ayam masak merah

bahan-bahan:

ayam
sos cili
sos tomato
garam
gula
serbuk kunyit
cuka
bawang besar
kulit kayu manis
bunga lawang

caranya:

  1. perap ayam dengan cuka, garam, serbuk kunyit
  2. gorengkan ayam
  3. toskan minyak
  4. panaskan minyak masukkan kulit kayu manis dan bunga lawang, biar naik bau
  5. masukkan sos cili, sos tomato dan akhir sekali bawang besar
  6. masukkan ayam, kacau.. yam-yam sedapnyer
last, satu resipi ciptaan ku...

telur goreng fatinsufina

bahan-bahan:

telur
bawang putih(cincang halus)
serbuk lada hitam
bawang besar(nak letak boleh tak nak letak pun bole)
garam
serbuk ayam knorr
minyak

caranya:

  1. pukul telur sampai kembang
  2. masukkan semua bahan diatas. kacau hingga sebati
  3. goreng cam biasa
selamat mencuba... bagi yang cuba resepi ini, sila hantarkan feed back k...bagi yang nak berkongsi resepi anda amat di alu-alukan...

0 comments:

Post a Comment